Home Vereniging Activiteiten Historie Werkgroepen Tijdschriften Geleense Joden Heemkundevereniging Geleen Rondleidingen Club van 35 Graaf Huyn Fest Wie helpt? Foto/Video Links Contactinfo
In 2017 organiseren wij de volgende activiteiten en lezingen: Volg ons ook op Facebook Wij zijn geopend: iedere maandag van 14.00 tot 16.30 uur, iedere dinsdag van 19.00 tot 20.00 uur. Iedere eerste zaterdag van de maand van 9.30 tot 12.00 uur (eerstvolgende keer op 5 augustus). Tijdens de zomervakantie zijn we gewoon geopend op de hierboven aangegeven tijdstippen. Rond 22 oktober verschijnt een extra nummer van ons tijdschrift. Dat is geheel gewijd aan de bekende Gelener Arthur Schrijnemakers bij gelegenheid van zijn 100e geboortedag. het zal een grote verscheidenheid aan onderwerpen bevatten. 9 en 10 september: Open monumentendag. De Kluis en de kerk van Oud-Geleen zijn geopend. 5 t/m 8 oktober staan in het teken van de herdenking van 75 bombardement op Geleen. 5 oktober, powerpointlezing over het Bombardement op Geleen dat die dag 75 jaar geleden is. Aanvang 20.00 uur in theater Karroessel. 7 en 8 oktober, Open dagen met o.a. exposities over het bombardement van Geleen (75 jaar) en Artur Schrijnemakers (100ste geboortedag) . 20 oktober: presentatie van het boek over toponiemen en hodoniemen in Limburg van Arthur Schrijnemakers, Biesenhof. Het boek heeft als titel “Toponymie en hodonymie in praktijk en theorie” Aanvulling op de Codex Nederlands-Limburgse toponiemen. Het omvat 2 delen, namelijk 1e . Aspecten van Nederlands-Limburgse toponymie (plaatsnamen) en     hodonymie (straatnamen) en 2e . Namen van straten en wegen in Limburg en omgeving, 400 pag. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. identieke rivier- en nederzettingsnamen, de invloed van ontbossing, toponymische import, de rol van dialect, oude namen van Limburgse wegen en straten en het ontwerpen, verklaren en vertalen van hodoniemen. Meer info kunt u krijgen via schuggeleen@gmail.com 24 oktober, lezing in het kader van de maand van de geschiedenis: 20.00 uur Theater Karroessel, Bart Jan de Graaf over Geluk tijdens de wederopbouw van Geleen en Sittard. 29 oktober: deelname aan Dag van de Wijk te Oud-Geleen (Hubertushuis). De exposities zullen in het teken staan van de winkels en bedrijven die Geleen heeft en gehad heeft. Daarvoor worden een groot aantal expositiepanelen samengesteld met foto’s, advertenties en alle mogelijke andere gegevens hierover. Het belooft heel verrassend te worden! Kunt u ons helpen materiaal hierover, dan houden wij ons van harte aanbevolen! Iedere eerste dinsdag van de maand is er van 19.00 tot 20.00 uur inloopavond voor iedereen die bezig is met genealogie (stamboomonderzoek) of wie daarin geïnteresseerd is.   Openingstijden Wij zijn nu ook op de eerste zaterdag van de maand van 9.30 tot 12.00 uur open. Omdat we ieder lid in de gelegenheid willen stellen om naar ons lokaal te komen voor vragen, informatie of onderzoek zijn iedfere eerste zaterdag van de maand.  In de zomermaanden kunnen er enkele afwijkingen mogelijk zijn! Houd de website in de gaten. De andere openingstijden blijven gehandhaafd.  Op maandagmiddag zijn we nu open van 14.00 tot 16.30 uur en u bent ook op dinsdag tussen 19.00 en 20.00 uur van harte welkom in ons lokaal. Digitale genealogische bestanden Voor de genealogen is er goed nieuws. Theo Aldenzee heeft alle Geleense namen (die openbaar zijn) in een genealogisch bestand geplaatst. Dat zijn er momenteel ruim 45.000. Deze zijn te raadplegen gedurende de openingstijden in ons verenigingslokaal. HVG in Biblionova In Biblionova Geleen staat een vitrine die permanent gebruikt wordt voor wisselexposities van de HVG. De bedoeling is dat iedere 3 maanden van thema wordt gewisseld. Momenteel is er een kleine expositie over de brandweer ingericht. Onze bibliotheek Onze bibliotheek bevat een grote verzameling boeken met vele Geleense onderwerpen. Er staan voor de geïnteresseerden meer als 60 klappers met krantenknipsels ter beschikking. Deze krantenknipsels hebben betrekking op vele Geleense onderwerpen. Voor de genealogen hebben we kopieën van de burgelijke stand van de gemeente Geleen, van meerdere Geleense families hebben we al gedeeltelijke stambomen en meer dan 35.000 bidprentjes. We zijn bezig met het digitaliseren van onze foto's. Er zijn al heel wat foto's gedigitaliseerd en zijn ook opvraagbaar in onze studiezaal. Onze collectie Geleense gegevens is voor iedereen te bekijken: leden en ook niet-leden. Onze leden hebben het voordeel dat ze boeken mee naar huis mogen nemen om te lezen en niet-leden niet, maar deze niet-leden kunnen de gegevens inzien op onze openingsuren. Onze bibliotheek is iedere maandag open van 15.00 uur tot 17.00 uur. Overige tijden zijn op afspraak. Vitrine te leen Heeft U een leuke hobby, of verzameling die U wilt delen met andere mensen? Heemkundevereniging Geleen biedt U de mogelijkheid om Uw hobby of verzameling uit te stallen in een vitrine. Deze vitrine staat op de gang en is dus te bewonderen door iedereen die in het gebouw komt. Interesse? Kom op maandagmiddag tussen 14.30 uur en 16.30 uur of op dinsdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur naar de heemkunde en vraag naar de heer Wil Laumen voor meer informatie.
Jaarlijkse beurs in centrum Geleen
Activiteiten en Nieuws