Home Vereniging Activiteiten Historie Werkgroepen Tijdschriften Geleense Joden Heemkundevereniging Geleen Rondleidingen Club van 35 Graaf Huyn Fest Expo Foto/Video Fotoboek Contactinfo
In 2018 en 2019 organiseren wij de volgende activiteiten en lezingen: Volg ons ook op Facebook 11 december, 20.00 uur, powerpointlezing door Annie Schreuders-Derks over gebruiken rond Kerstmis en Nieuwjaar. In 2019 bestaat Heemkundevereniging Geleen 40 jaar. Dat gaan we vieren met een groot aantal speciale activiteiten. Direct, begin januari, wordt onze nieuwe website geactiveerd. Er zijn talloze nieuwe mogelijkheden. Op 20 april 2019 verschijnt in samenwerking met Schug het langverwachte nieuwe fotoboek “Geleen zoals het vroeger was” deel 1. Wil je hier meer over weten, of wil je je verzekeren van een exemplaar kijk dan oner het tabblad “fotoboek” op deze site. ·Januari en februari: expositie Carnaval in de filatelie van Jean Meijntz. ·12 februari: Geleense kwis. ·9 april: jaarvergadering met fotopresentatie Pierre Vossen. 13 april: excursie naar Rijkholt. ·20 april: presentatie fotoboek "Geleen zoals het vroeger was" deel 1. ·20 april—10 mei Expositie oude foto's. ·22 april meeting 40 jaar Heemkundevereniging Geleen. ·9 mei: lezing Geleense en Munstergeleense soldaten in Franse dienst door Ger Kitzen. ·18 mei t/m 23 juni Tijdreiziger en 40 jaar Pinkpop met Floris Kolvenbach. ·18 juni: lezing over de Mijnwerkersstaking i.s.m. LGOG Westelijke Mijnstreek. ·23 juni: Graaf Huynfestival, in en rond het Heemkundelokaal, Streekproducten, muziek, maquettes van Geleense gebouwen, stamboomonderzoek,  foto's, oldtimers, kunst-, antiek-, boeken en hobbymarkt. ·18 september: lezing Geleen bezet, gebombardeerd, bevrijd. ·Gedurende de maanden september en oktober: expositie Oorlog en bevrijding in Limburg ·21 september 20.00 uur en 22 september 14.30 uur, "Gelaen in de  sjtruim van de tied", Hanenhof Geleen. Facetten van de historie over Geleen, toegespitst op oorlog en bevrijding met muziek, oude beelden en toneel. Het belooft een voorstelling te worden waar nog lang over gesproken zal worden. ·6 oktober: Open Dag. ·10 december slotactiviteit, 't eèsjte Gelaens dictee. Wijzigingen voorbehouden. Iedere eerste dinsdag van de maand is er van 19.00 tot 20.00 uur inloopavond voor iedereen die bezig is met genealogie (stamboomonderzoek) of wie daarin geïnteresseerd is.   Openingstijden Wij zijn geopend: iedere maandag en donderdag van 14.00 tot 16.30 uur, iedere dinsdag van 19.00 tot 20.00 uur.  Iedere eerste zaterdag van de maand van 9.30 tot 12.00 uur (eerstvolgende keer op 1 december), omdat we ieder lid in de gelegenheid willen stellen om naar ons lokaal te komen voor vragen, informatie of onderzoek zijn iedfere eerste zaterdag van de maand.  De andere openingstijden blijven gehandhaafd.  U bent ook op dinsdag tussen 19.00 en 20.00 uur van harte welkom in ons lokaal. Digitale genealogische bestanden Voor de genealogen is er goed nieuws. Theo Aldenzee heeft alle Geleense namen (die openbaar zijn) in een genealogisch bestand geplaatst. Dat zijn er momenteel ruim 45.000. Deze zijn te raadplegen gedurende de openingstijden in ons verenigingslokaal. HVG in Biblionova In Biblionova Geleen staat een vitrine die permanent gebruikt wordt voor wisselexposities van de HVG. De bedoeling is dat iedere 3 maanden van thema wordt gewisseld. Momenteel is er een kleine expositie over de brandweer ingericht. Onze bibliotheek Onze bibliotheek bevat een grote verzameling boeken met vele Geleense onderwerpen. Er staan voor de geïnteresseerden meer als 60 klappers met krantenknipsels ter beschikking. Deze krantenknipsels hebben betrekking op vele Geleense onderwerpen. Voor de genealogen hebben we kopieën van de burgelijke stand van de gemeente Geleen, van meerdere Geleense families hebben we al gedeeltelijke stambomen en meer dan 35.000 bidprentjes. We zijn bezig met het digitaliseren van onze foto's. Er zijn al heel wat foto's gedigitaliseerd en zijn ook opvraagbaar in onze studiezaal. Onze collectie Geleense gegevens is voor iedereen te bekijken: leden en ook niet-leden. Onze leden hebben het voordeel dat ze boeken mee naar huis mogen nemen om te lezen en niet-leden niet, maar deze niet- leden kunnen de gegevens inzien op onze openingsuren. Onze bibliotheek is iedere maandag open van 15.00 uur tot 17.00 uur. Overige tijden zijn op afspraak. Vitrine te leen Heeft U een leuke hobby, of verzameling die U wilt delen met andere mensen? Heemkundevereniging Geleen biedt U de mogelijkheid om Uw hobby of verzameling uit te stallen in een vitrine. Deze vitrine staat op de gang en is dus te bewonderen door iedereen die in het gebouw komt. Interesse? Kom op maandagmiddag tussen 14.30 uur en 16.30 uur of op dinsdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur naar de heemkunde en vraag naar de heer Wil Laumen voor meer informatie.
Activiteiten en Nieuws
De lezing van Francois van Gehuchten over de Bokkenrijders trok veel belangstelling.  23-10-2018